Yleisiä
kysymyksiä.

Kenelle uimahyppy sopii?

Uimahyppy sopii kaikille uimataitoisille, leikki-ikäisestä ikäihmiseen. Laji on turvallinen ja eteneminen tapahtuu pienin askelin, oman halun ja osaamisen mukaan. Pelätä ei tarvitse.

Mitä mukaan harjoituksiin?

Harjoitukset alkavat tavallisesti kuivaharjoittelulla, jota varten tarvitset mukaan paidan, shortsit sekä sukat. Kuivaharjoittelun jälkeen käymme vaihtamassa uima-asuun. Voit halutessasi tuoda myös juomapullon.

Kuinka korkealta pitää hypätä?

Lajissa hypätään oman halun ja uskalluksen mukaan ja aivan aluksi tyypilisesti ensin reunalta sekä metrin ponnahduslaudalta tai metrin kerrokselta. Osaamisen karttuessa usein uskaltaminenkin lisääntyy. Muita käytössäolevia telineitä ovat kolmen metrin lauta sekä kerroksissa tasot 3 m, 5 m, 7,5 m ja 10 m.

Pitääkö ennestään osata jotakin?

Ainoana vaatimuksena on 25 metrin uimataito. Aikaisemmasta akrobatiataustasta on toki kehittymisen kannalta apua, mutta alussa keskitytään hyvin yksinkertaisiin hyppyihin kuten esimerkiksi jalat edellä hyppäämiseen reunalta ja vartalon oikeaan asentoon.

Onko uimahyppy vaarallista?

Uimahyppy harrastustasolla on moniin lajeihin verrattuna suhteellisen turvallinen, koska liikkeet tehdään hyvin keskittyneesti ja hallitusti. Turvallisuutta lisää se, että hypystä laskeudutaan veteen, joka hypyn epäonnistuessa yleensä pahimmilaan vain kirpaisee ihoa. Lautaan tai kerrokseen osumista tapahtuu äärimmäisen harvoin, varsinkaan niin, että tuloksena on naarmua pahempaa. Turvallinen uimahyppytekniikka kuuluu olennaisesti opetukseen.

Uimahypyn viehätys perustuu monelle siihen, että "tuntuu hurjalta", muttei oikeasti ole kuitenkaan kovin vaarallista.
Harrastustasolla yleisimmät ongelmat uimahypyissä liittyvät erilaisiin kipeytymisiin (ranteet, polvet, olkapäät), joita vastaan kannattaa suojautua tekemällä voima- ja liikkuvuusharjoitteita.

Tarvitsenko vakuutuksen?

Alkeiskurssille et tarvitse erillistä vakutusta. Alkeiskurssin jälkeen voit jatkaa harrastusta harjoitteluryhmissä, jolloin tarvitset uimahyppylisenssin, joka sisältää myös vakuutuksen.